3. marraskuuta 2015

Nuorta naudanmaksaa syksyisillä lisukkeilla


On jo pitkään tehnyt mieli tehdä uudestaan maksaa ja nyt vihdoin jaksoin sitä vääntää. Samalla tuli katsastettua Vaasan kauppahalli, joka oli sievän pieni. Mutta, maksan jonka valmistin paistamalla voissa tein sen kylkeen juuresmuusia, rosmariinikermakastiketta, voissa paistettuja juuriselleriä ja herneitä. Pakko myöntää että ihastuin taas maksaan.

Ainekset:

400g nuorta naudan maksaa
voita
öljyä
suola
mustapippuri

+ herneitä

+juuriselleri

Juuresmuusi:
500g lanttua
6 perunaa
4 porkkanaa
100g voita
3dl maitoa
suolaa
mustapippuria

Kermakastike:
4 dl kuohukerma
2 sipulia
1 valkosipuli
1 tl kuivattu rosmariini
1 tl jauhettu korianteri
3 rkl balsamico
3 tl dijon hunajasinappi
mustapippuri
suola

Ohje:

Kermakastikkeen teko aloitetaan pilkkomalla sipuli suurehkoiksi lohkoiksi. Kuullota sipulit keskikovalla lämmöllä noin 5min pannulla. Lisää kerma ja muut mausteet ja anna porista miedolla lämmölla noin 30min.

Aloita juuresmuusin teko pilkkomalla juurekset noin peukalon kokoisiksi paloiksi. Keitä niitä suolatussa vedessä noin 20min, toisin sanottuna kun ovat juuri melkein kypsiä. Kaada keitinvesi pois ja anna juuresten hetken aikaa olla kattilassa kansi pois päältä, jotta ylimääräinen vesi höyrystyy pois. Kuumenna sisällä välin maito ja voi kattilassa, jonka maustat mustapippurilla. Kaada lämmin maitovoi seos juuresten joukkoon ja soseuta vaikka sauvasekoittimella itselle sopivaksi. Muista maistaa muusia ja lisää suolaa, voita tai mustapippuria oman maun mukaan.

Ennen kuin aloitin maksan valmistamisen olin ostaessani pyytänyt lihatiskin pitäjää leikkaamaan minulle noin 2cm pakuiset siivut. Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi ja lisää voi ja anna sen hieman vaahdota. Paista sitten keskikovalla lämmöllä maksan palat molemmilta puolita noin 1,5-2min, jättäen sisuksen hieman punaiseksi.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti