28. tammikuuta 2016

Nuudelisoppa itsetehdyllä kanaliemellä Vietnamilais tyyliin.



Edellisen ruuan makumaailmaa kompaten ajattelin hakea tällä kertaa makuja taas aasiasta. Tarkennettuna alkuperäinen resepti, jonka pohjalle tein sopan, oli Vietnamista. Alkuperäisen kanaliemen mausteet, jotka olivat neilikka, korianterin siemenet, tähtianis, sipuli, inkivääri ja kalaliemi, veivät kyllä minut täysin vietnamilais kadun auringon paahtamalle "pikaruoka" kadulle. Tai näin ainakin kuvittelin. Varsinkin tähtianis ja ehkä myös kalakastike yhdessä omalla oudolla tavallaan toimivat. Ne olivat ne uudet maut, jotka luultavasti sai tämän illuusion aikaan, toki muidenkin makujen yhdistelmän tuloksena. Pakko kuitenkin myöntää, että ensin lientä keitellessäni vähän epäilin, että mitäköhän tästä tulee, kun ilma täytyi tähtianiksen hajusta. Vielä kun siihen lisäsi myöhemmin kalakastikkeen hajun, niin epäilyt olivat suuret. Mutta kyllä ne vaan toimivat lopulta, kun oli saanut kaikki maut kulhoon sekoittumaan.

Mutta niin kuin kuvasta näkyy lautanen on aika täynnä. Kaikki kyllä sopivat lautselle, mutta itse kuitenkin näin muutaman päivän soppaa syöneenä, jättäisin kiinankaalin pois. Erityisesti makeat herneet ja soijalla maustet paistetut herkkusienet sopivat hyvin sopan kanssa, valuvaa keltuaista unohtamatta. Chili on muuten ehdoton osa lientä ja saa olla tulista. Näin jälkikäteen taas viisaampana, chili, soija, pakasteherneet, kevätsipuli, basilika ja korianteri kannattaa lisätä ensin lautaselle ja sitten lappaa nuudelit, kanat ja liemen kulhoon ainesten päälle. Tällöin maut sekoittuvat hyvin keskenään liemen kanssa.

PS. Liemi oli paras osa tätä ruokaa, ehdottomasti. Mutta ei välttämättä sovi kaikkien makumaailmaan.

Ainekset

Kananliemi:

1kg marinoimattomia koipia (3kpl:tta pakkauksessa)
2 kpl tähtianis
3 rkl korianterin siemenet
4 kpl neilikkka
1 sipuli
1 valkosipuli
90 g pala inkivääri
1 porkkana
1 varsiselleri
0,5 tl smoked paprika
0,5 tl valkopippuri
0,5 tl currya
0,5 tl juustokumina
3 rkl kalakastike

lisäksi lautselle:

riisinuudeli
korianteri
basilika
kevätsipuli
pakasteherneet
chili
soija
soijalla maustetut paistetut herkkusienet
6 - 6 1/2 min kananmuna

Ohje:
Aloita herättelemällä/paahtamalla tähtianikset, korianterin siemenet ja neilikat paistin pannulla. Kun herättely on tehty riittävästi, siirrä mausteet mahdollisimman ison kattilan pohjalla. Sitten jatka leikkaamalla inkiväärin ja sipulin puoliksi. Paista todella kuumalla pannulla pienessä määrässä rypsiöljyä inkiväärin ja sipulin puolikkaita molemmilta puolilta niin, että ne saisivat kunnolla paistopintaa. Saa jopa hieman palaa. Alkuperäisessä reseptissä paistetaan/grillataan tulen päällä inkiväärin ja sipulin puolikkaita. Kun ne ovat paistettu siirrä inkiväärin ja sipulin kattilaan paistan panulla rypsiöljyssä pieneksi pilkotut porkkanat ja varsisellerit, antaen niille paistoväriä. Siirrä ne sitten kattilan pohjalle. Laita kattilaan myös kanat ja muut loput kuiva mausteet ja veitsellä hieman kasaan murskattu valkosipuli. Kaada päälle kylmää vettä niin paljon, että koivet varmasti peittyvät. Anna kiehua melko miedolla lämmöllä vaikka 4h kansi päällä. Pidenpäänkin saa porista jos jaksaa odottaa.

Liemen keityttyä aikansa, ota pois liedeltä ja nouki kananpalaset lautaselle. Liemen voi siivilöidä tässä vaiheessa jos haluaa, mutta ei ole pakko. Itse siivilöin, mutta noukin vielä muutaman inkiväärin takaisin liemen joukkoon. Kun kanat ovat jäähtyneet hieman, nouki lihat pois jänteiden ja luiden seasta pois. Keitä seuraavaksi liemi, levy täysillä, kiehuvan kuumaksi ja mausta liemi kalakastikkeella. Heitä joukkoon hyvä kourallinen kanaa ja riisinuudelia. Tässä välin kasaa kulhoon chili, soija, pakasteherneet, kevätsipuli, basilika ja korianteri. Kun nuudeli on sopivan napakkaa nouki ne ja kanat kulhoon muiden ainesten päälle ja sekoita hyvin. Viimeistele annos vielä herkkusienillä ja kananmunalla, halkaisten kanamuna, jotta keltuainen pääsee valumaan.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti