22. helmikuuta 2016

Klassikko: Hawaiji pitsa piparjuurimajoneesilla


Lauantain leffaillan kruunaa tämä tuleva klassikko. Sanotaan suoraa, oli meinaan fiilikset aika korkeella tätä mutustellessa.

Tuossa perjantaina tuli hirvee pitsan himo ja varsinkin klassisen Hawaiji pitsan mitä yleensä mutustelen Turussa Pizzaline nimisessä pitseriassa. Halusin vielä yhdistää tähän toisen klassikon tai osasen siitä, Arezzo nimisisestä pitseriasta. Heidän pahimmankin krapulantappaja klassikossaan on kaikkien muiden täytteiden lisäksi päällä vielä kasa majoneesia. Tämä klassikoiden yhdistäminen sanoisinko melko varmasti loi tulevan uuden klassikon, ainakin itselleni. Kun vielä tein itse pitsapohjan ja tomaattikastikkeen (samat ku kolmentäytteenpeltipitsa reseptissä) ja täytteeksi laitoin tuoreesta ananaksesta pilkottuja paloja (tuo muute pikkusen eri maun ku purkkiananas), voimakasta savukinkkua, auran sinihomejuustoa, juustoraastetta, punasipulin siivuja, ja uunista tulon jälkeen vielä tuoretta basilikaa, rucolaa, oregaanoa ja itsetehtyä piparjuurimajoneesia, niin klassikko on melkein valmis syntyäkseen.


Jotta tästä tulisi klassikko se vaatisi vielä tietysti, sen että saisin pohjasta ihanan rapeahkon.  Täydellisen pitsan himoisena lähdin, jopa kaupoille etsimään pitsauunikiveä, jotta rapeahko pohja toteutuisi. Valitettavasti kunnollista sellaista ei tullut vastaan, joten piti keksiä jotain muuta tilalle. Keksin kiven korvikkeeksi käyttää Arabian pyöreää uunivuokaa, niin kuin saattaa yläpuolella olevasta kuvasta hyvällä mielikuvituksella päätellä. Ja sehän muuten toimi yllättävän hyvin. Laitoin uunin 275 C ja Arabian vuoka mukaan sisälle lämpiämään. Kun uuni oli valmis, käänsin lämmön 225 C ja heitin leivin paperi mukanaan pitsan väärinpäin käännetyn uunivuuan pohjan päälle paistumaan. Yllätyksekseni, uunivuan pohjan päällä paistuessaan pitsan pohjasta tuli kuin tulikin rapeahko. Tämä ihanan rapea pohja takasi viimeisen niitin klassikko leiman luomiseksi.

Ps. Taikinasta ja täytteistä jäi jämä palasia, joista tein pitsarulla versioita. Pitsat rullalle, oliiviöljyä pinnalle ripotellen ja uuniin 250 C. Ja sieltä tottakai ääntä kohti :P


Piparjuurimajoneesi

Ainekset:

2 keltuaista
1-2 dl rypsiöljyä
3 tl piparjuuritahnaa
1 iso tl dijon hunajasinappi
1-2 rkl valkoviinietikka
sitruunan mehua
mustapippuria
suolaa

Ohje:

Riko kaksikeltuaista, minun tapauksessa Karhun isoon, tuoppiin. Riko sauvasekoittimella keltuaiset. Lisää joukkoon Dijon ja piparjuuritahna, sekoita sauvasekoittimella. Kaada siiten noin puolet öljystä pikku hiljaa koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen. Kunnes olet lisännyt puolet öljystä lisää joukkoon 1 rkl valkoviinietikkaa, se muuttaa värin vaaleaksi, sekoita. Lisää loput öljyt pikku hiljaa, koko ajan  sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta majoneesi suolalla, mustapippuria, sitruunan mehulla ja tarvittaessa vielä valkoviinietikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti